|
NEMOGUCI ILI MOGUCI SCENARIO
Kronika najavljene smrti
Datum: 14.10.2009 20:08
Autor: Boris Deuloviæ
I dok su moji prijatelji na Boraèkom jezeru pekli rakiju i pili direktno iz kazana, nervozni pred poèetak utakmice sa Estonijom, ja sam savreno miran - savreno miran barem to se rezultata utakmice tièe - sjedio pred televizorom, znajuæi toèno kako æe se stvari razvijati. Znao sam da æe Bosna pobijediti Estoniju i otiæi u bara za Svjetsko prvenstvo u Junoafrièkoj Republici, ali nisam u tome miru bio nimalo spokojan. Nisam ni mogao biti, jer znam toèno kako æe se stvari dalje odvijati.
rezultatom 3:1 i prvi put otiæi na Mundijal. Slavit æe se po gradovima, voda æe na Boraèkom jezeru gorjeti, i do sljedeæeg ljeta cijela æe Bosna - dobro, to se tako kae, neæe ba cijela - ivjeti samo za Svjetsko prvenstvo u Junoj Africi.
Mundijal za Bosance neæe dobro zapoèeti. Iako æe Æiro najavljivati osvetu za Neretvu, Drvar i svih sedam ofenziva, u Pretoriji æe teko nastradati od preporoðene Njemaèke sa 1:4. Na poluvremenu æe biti 0:2, u 55. minuti traèak nade vratit æe Zvjezdan Misimoviæ, ali æe dvostruki strijelac Bastian Schweinsteiger i Miroslav Klose zakljuèiti utakmicu dvadeset minuta prije kraja. Utakmica odluke igrat æe se èetiri dana kasnije, protiv Èilea: zbog tekog poraza protiv "panzera" i loe gol-razlike, Bosni æe praktièki igrati samo pobjeda, jer je Èile u prvom kolu pobijedio Saudijsku Arabiju 2:0.
Bit æe tvrdo, cijela æe Bosna - dobro, dobro - izgristi nokte do laktova, dok konaèno u 76. minuti Zvjezdan-Opet-Misimoviæ ne savlada èileanskog kapitena Claudija Brava. Ostalih petnaestak minuta grist æe se nokti do ramena, Edin Deko æe u 83. minuti promaiti penal, ali ostat æe 1:0 i Bosna æe biti pred vratima raja. Punih pet dana pred utakmicu sa Saudijskom Arabijom Æiro æe "galvanizirati" navijaèe u dalekoj domovini, najavljivat æe tri gola saudijskim prijateljima, "isplatit æemo im damije", i kad igraèi istrèe na teren, izgledat æe kao puteni s lanca.
Veæ u osmoj minuti bit æe 2:0, zabit æe Ibieviæ i Deko, u 21. æe mladi Naif Hazazi smanjiti na 1:2, u prvoj minuti drugog poluvremena Deko æe dati treæi, zavrit æe 4:1 i Bosna æe biti meðu esnaest najboljih. "Prognozirao sam tri gola, i kod 3:1 zabranio sam igraèima da postignu i èetvrti gol", pijan od sreæe govorit æe Æiro poslije utakmice. "Ali, onda onaj mangup Ibieviæ zabije èetvrti i srui mi koncepciju!"
Sedam dana Bosna æe èekati tu historijsku utakmicu protiv strane Van Marwijkove Holandije, koja se kroz kvalifikacije za Mundijal proetala sa devet pobjeda iz devet utakmica, a kroz grupu sa dodatne tri od tri, najavljujuæi novu zlatnu eru nekad velikog "oranja". Nitko iv u Bosni neæe raditi, stat æe ivot, Æiro æe najavljivati osvetu za Srebrenicu, izbit æe mali diplomatski skandal, i kad igraèi istrèe pred pedeset hiljada ljudi na "Nelson Mandela" stadionu u Port Elizabethu, bit æe jasno da se dogaða historija.
"Kakva bolan galama?" eretski æe pred utakmicu zvijezda Mundijala Æiro Blaeviæ komentirati za BBC Sport nepodnoljivu buku koju domaæi navijaèi prave trubeæi svih devedeset minuta, na to se ale svi europski treneri. "Mi smo navikli na to, moji su igraèi odrastali pod sirenama za uzbunu."
Kakva æe to utakmica biti! Mnogo godina kasnije, Zlatan Bajramoviæ æe prièati kako im je Æiro na poluvremenu, kod 0:0, podijelio nekakve bombonèiæe od mentola, tic-tac, ta li. "To je cijankalij", rekao im je. "Nema predaje. Ako povedu, progutajte to. Neæemo se predati ivi!" U 78. minuti, kad svi veæ budu èekali produetke, dogodit æe se moda najljepi trenutak prvenstva: Spahiæ æe poslati loptu na lijevu stranu, u prazan prostor, Misimoviæ æe kratko podignuti pogled i ubaciti je Deki, ovaj æe je prebaciti na drugu stativu Senijadu Ibrièiæu, a Genijad æe je primiti na grudi, lanjakom poslati po æevape i vratara Stekelenburga i kapitena Van Bronckhorsta, pa lijevom mirno plasirati za 1:0.
Slavlje æe trajati samo pet minuta, veæ u 83. Dirk Kuyt æe izjednaèiti, prvih devedeset minuta zavrit æe sa senzacionalnih 1:1, ali historija - koja se nama, za razliku od Holandije, ipak ponavlja - ponovo æe se dogoditi veæ na poèetku produetaka, u devedeset drugoj, kad Genijad Ibrièiæ iz slobodnog udarca sa dvadesetak metara zabije i drugi gol. Zmajevi æe izdrati trideset minuta orkanskih napada Sneijdera, Van der Vaarta, Huntelaara i drutva, nakon dva sata titanske borbe naæi æe se u èetvrtfinalu, meðu osam najboljih na svijetu, a Æiro æe nastaviti zabavljati svijet izjavom da je kupio grobnicu u Johanesburgu, gdje nakon finala eli biti pokopan kao bosanski Nelson Mandela.
Nakon povijesne pobjede nad moænom Holandijom Bosna vie neæe biti kuriozitet prvenstva, veæ njegova top-story. Èetiri dana kasnije, u polufinalu, èekat æe ih Æirin "stari prijatelj" Diego Maradona. Cijeli svijet te æe subote biti prikovan uz televizijske ekrane, pedeset hiljada ljudi pred velikim video-zidom na "Koevu" i sedamdeset hiljada ljudi na stadionu u Durbanu pozdravit æe bosansku senzaciju i nasuprot njima posrnule zvijezde Argentine, koja je jedva prola u kvalifikacijama za Mundijal, u Junoj Africi jo jedvitije ula u drugi krug, pa tamo sa 1:0 izbacila svjetskog prvaka Italiju.
"Ja da ti budem iskren, jarane, meni se govno stislo kad sam se prije utakmice pozdravio sa njihovim kapitenom Maskeranom i Leom Mesijem. Al' pravo", prièat æe kasnije Emir Spahiæ. "Drim se ja za dupe i gledam u Æiru, sve mu maem da moram u æenifu, a zna ta on kae? Kae Æiro: Spaho, ne seri!"
Utakmica æe biti tvrda, nervozna, pokidana. Sranje o kojemu je govorio kapiten zmajeva Emir Spahiæ dogodit æe se u 30. minuti, kad æe zbog glupog faula pomalo prestrogo dobiti drugi uti karton, i konaèno otiæi u zahod. Iako sa desetoricom igraèa, Bosna æe izdrati. ansi zapravo i neæe biti mnogo, tek jedan poniteni gol Gonzala Higuaina i velika prilika Zlatana Muslimoviæa, koji æe u drugom produetku s linije peterca pucati preko Sergija Romera, preèke, cijele june tribine stadiona "Moses Mobhida" i Milenijumskog tornja u durbanskoj luci. Sa igraèem manje Bosna æe herojski izboriti jedanaesterce, bit æe do tada veæ puna Hitna pomoæ koevske bolnice, a sirene ambulantnih kola zavijat æe sablasno pustim Sarajevom.
Dalje æe historija pisati ovako: Tevez æe zabiti prvi penal za 1:0, Genijad Ibrièiæ pogodit æe stativu, Higuain æe pogoditi za 2:0, a Ibieviæ sigurno smanjiti na 2:1. Prepustimo sada historiografiju vrataru Nemanji Supiæu. "Na redu je bio Leo Messi", prièat æe godinama kasnije Nemanja. "Uzeo je loptu i nije smio da me pogleda u oèi. Rekao sam mu: 'Leo, pazi, znam gde æe je puknut.' Digao je glavu na brzaka, a ja sam mu pokazao na desnu stranu. Isfintirao sam u tu stranu, bacio se u drugu i odbranio penal." Nakon historijske obrane Deko æe izjednaèiti na 2:2, a vrata denneta Æiri i "zmajevima" u èetvrtoj seriji definitivno æe otvoriti Javier Mascherano, pogodivi stativu.
Bosna æe gorjeti, Zenica æe gorjeti, gorjet æe Boraèko jezero, gdje generalni direktor BH televizije Nermin Durmo neæe moæi gledati penale, pa æe veæ petnaest minuta biti pod vodom, zavijat æe sirene Sarajevom dok Zvjezdan Misimoviæ bude prilazio lopti, raspast æe se zdravstveni sistem Bosne i Hercegovine kad mu Romero... obrani penal. U petoj, posljednjoj seriji Maradonin æe joker, stari Martin Palermo, zabiti za 3:2, Romero æe obraniti i Admiru Vladaviæu - ne pitajte mene zato je on pucao, eno vam Æiro - i tako æe zavriti jedan lijepi san.
Blaeviæ æe, blijed kao krpa, nakon utakmice priæi velikom Diegu i reæi mu kako se "povijest ponovila", Maradona æe se mangupski nasmijati, i ona æe - ta jebena, usrana povijest - na "Moses Mobhida" stadiumu u Durbanu dovriti onaj veliki krug zapoèet dvadeset godina ranije, 30. juna 1990, kad je Tomica Ivkoviæ obranio Maradoni, a Goicoechea Brnoviæu i Hadibegiæu, i kad je na stadionu "Artemio Franchi" u Firenzi tiho - dobro, to se tako kae - umrla Titova Jugoslavija.
Banjaluka æe osvanuti sa grafitima "Gracias Gauchos", a Milorad Dodik æe telegramom èestitati tradicionalnim prijateljima srpstva, argentinskom ministru vanjskih poslova Jorgeu Tajani i predsjednici Cristini Fernandez, podsjeæajuæi kako je "velièanstvena pobjeda nad BiH boja nagrada za ustrajnost na meðunarodnoj pravdi i nepriznavanju Kosova". Dalje znate i sami, mjesec i pol nakon historijske utakmice u Durbanu osvanut æe balvani na cesti Sarajevo - Gorade, i sve æe otiæi u tri lijepe pièke materine.
Za vas, meðutim, ima vremena. Sad kad sam vam sve lijepo nacrtao, na vama je da prodate kuæu i auto, odnesete sve u kladionicu, pokupite pare i zapoènete svoju privatnu, mirnu historiju. Za taj novac moe se kupiti lijepa kuæa u
|