Baner

Dobro došli, gost
Prijavite se ili registrujte.    Zaboravili ste lozinku?

Otvoreno pismo Bakiru Izetbegoviću
(1 pregleda) (1) gost
Idi na dnoStranica: 1
TEMA: Otvoreno pismo Bakiru Izetbegoviću
Otvoreno pismo Bakiru Izetbegoviću prije 3 mjeseci, 2 nedjelja  
Otvoreno pismo Edine Latif Bakiru Izetbegoviću: Bakire, ovaj narod nije tako zaboravan!

Žao mi je što sam sve ovo morala iskreno napisati, ali razumjet će Bakir ovo otvoreno pismo, jer je vjernik kao i ja, a u islamu kažu da je "obaveza reći istinu bratu muslimanu"

Kažu da svaki čovjek ima određeni prag tolerancije u svemu, granicu do koje može trpjeti sve i svašta, pa i iznošenje neistina.

No, kada se ta granica prijeđe plasiranjem u javnost brutalnih laži kojima se nemušto pokušava odgovornost sa SDA - koja je u protekle dvije decenije uspjela (što bi malo kome moglo poći za rukom) Bosnu i Hercegovinu srozati i politički i ekonomski, kako na vanjskom tako i na domaćem polju - prebaciti na najtiražniji dnevni list i jedino relevantno glasilo Bošnjaka na Balkanu, "Dnevni avaz", odnosno njegovog vlasnika Fahrudina Radončića, prosto se ne može ostati po strani i nijemo sve to posmatrati.

Brutalna izborna krađa

Bakir Izetbegović, dajući prekjučerašnji intervju njemu do jučer mrskoj i odvratnoj Vildani Selimbegović (koja je godinama po njemu i njegovom ocu doslovce pljuvala i pisala pogrdno prozivajući ih za kriminal, korupciju, upravljanje bošnjačkom državnom mafijom, dovođenje mudžahedina), iznio je niz neistina, koje sežu do toga da je za katastrofalno stanje u BiH nakon rata isključivi krivac "Avaz", odnosno njegov utemeljitelj.

Misleći, valjda, da je ovaj narod zaboravio njegovu ratnu, poratnu, a Boga mi i ovu sadašnju ulogu na mjestu člana Predsjedništva BiH, kojoj nije dorastao ni u jednom segmentu i do koje je došao zahvaljujući brutalnoj izbornoj krađi, Bakir je, zaista, pretjerao u zamjeni teza i poznatoj dvoličnosti.

Mnogi su, pa i ja, već dvije godine ignorirali Izetbegovića u neuspješnom pokušaju da diskvalificira "Avaz", novinu koja ga je, u najboljoj namjeri da od njegovog oca i dalje pravi historijski kamen temeljac nacije, što on i jeste bio, često i nepotrebno štitila kao njegovog sina, i to od njega samog.

Bakiru je prešućen niz lažnih optužbi: da mi segmentiramo Bošnjake, da tobože rušimo uspješne ljude kao što je porodica Selimović, da kritiziramo SDA na netačnoj osnovi, a uz sve to on je u predizbornoj predsjedničkoj kampanji u ovoj novini imao nesmetanu promociju, i to bez ikakvih negativnih komentara po njega. Nakon izbora, Izetbegović je nastavio s pokušajima političkog miniranja najutjecajnijeg lista u BiH, što je kulminiralo prekjučerašnjim intervjuom u dnevnom biltenu SDA, koji je, očigledno, uzrokovan antikorupcijskim i antimafijaškim pisanjem ove novine.

Ovo otvoreno pismo bošnjačkom članu Predsjedništva BiH pišem u prvom licu, jer mi savjest, karakter, kućni odgoj i vjera kojoj su me učili roditelji, ne dozvoljavaju da prešutim nepravdu. Ovo pismo pišem zato što sam kao novinarka "Dnevnog avaza" 2009. godine pomagala Bakiru (na njegovu izričitu molbu!) da se snađe pred TV kamerama i učila ga kakve će odgovore davati, a da djeluju politički i državnički.

Svi mi, "Avazovi" novinari, a posebice Radončić, "krivi" smo Izetbegoviću, veli on tako u intervjuu njemu mrskoj Vildani, što njemu i njegovoj kliki nismo dopustili da ovu jadnu i napaćenu zemlju, za koju je živote dalo 200.000 ljudi, dok je on vodio kabinetsku politiku udobno zavaljen u fotelju, daleko od linija fronta i smješten u sef Centralne banke u centru Sarajeva, pretvori u "gadafiluk" i stvori fildžan-državu u kojoj bi živjeli isključivo Bošnjaci i vladalo nekoliko familija i nekolicina probranih nasljednika, među kojima je, naravno, prvi on.

Jeste! "Krivi" smo što smo javno razotkrivali brutalne pljačke domaćih kompanija, energetskih resursa, što razotkrivamo ko su idejni tvorci, vođe i nalogodavci bošnjačke državne mafije koja egzistira još iz vremena rata (a nad kojom je, što njegovi prijatelji otvoreno pričaju na minder-sijelima, Sin iz sjene imao kontrolu). Zar smo mi krivi što se u dokumentaciji austrijskog i njemačkog Interpola Bakir vodi kao ključni čovjek koji je za vrh SDA koordinirao aktivnosti kriminalnog podzemlja (a on, istovremeno, nama kroz političke igre i svoje medije podmeće da smo pod paskom te institucije!)?

"Krivi" smo što svakodnevno upozoravamo na povećanje cijena i nepravde, što ukazujemo na 530.000 nezaposlenih, što su nas Albanija i Kosovo pretekli u razvoju, što je nesigurnost na ulicama ogromna, što već 16 godina nema velikih javnih radova.

"Krivi" smo što svakodnevno upozoravamo na bezočnu pljačku 120 domaćih profitabilnih kompanija koje su ukradene dok su borci krvarili za ovu zemlju, a građani čekali na odstrel sa četničkih položaja. "Krivi" smo što je privatizacijska pljačka ogromna, pa jedine šanse u njoj imaju razni BBI centri i "Al Shiddiji" nepoznatih ili samo tebi, Bakire, poznatih vlasnika i domaćih suvlasnika.

Loš đak

"Krivi" smo i što smatramo da ne smijemo ostati izvan Evropske unije (EU) i ni po koju cijenu raskinuti partnerstvo s našim prijateljima, Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Koliko je vremena Bakir proveo u kabinetu svog rahmetli oca, mogao je makar jedan posto savladati od njegove državničke mudrosti i načina na koji se treba ophoditi kako prema prijateljima tako i prema neprijateljima. Na žalost svih nas, džaba mu je bilo sjedenje uz babu rahmetli, jer je bio loš đak.

Žalosno je što se taj isti Bakir Izetbegović, kada je došao u zgradu "Avaza" tog aprila 2009. godine da moli za pomoć u medijskoj kampanji kako bi na Kongresu SDA pobijedio Sulejmana Tihića, u razgovoru sa mnom dvoumio da li da odgovori na prozivke zagrebačkog sedmičnika "Nacional", koji ga je poredio s Miroslavom Tuđmanom, Franjinim sinom.

Sjećam se da sam mu tom prilikom kazala da se, kao Bošnjakinja, ponosim, a to i danas ne poričem, onime što je "moj rahmetli predsjednik" uradio za mene, Bošnjake i ovu zemlju, da ne krijem kako sam i dalje na njegovom putu koji zagovara međusobnu toleranciju, suživot i BiH po mjeri svih njenih naroda, te da bi on, kao njegov sin, morao s još više ponosa i gordosti isticati da je na "Alijinom putu", a ne imati dilemu o tome.

I neka sada Bakir kaže na kojim sam mu sve televizijama "štimala" intervjue i pitanja koja će mu postavljati, neka kaže kako sam mu ispravljala odgovore u intervjuima za printane medije, neka kaže kako smo simulirali situacije šta bi ga mogli pitati pojedini novinari. Neka kaže da to sve nije istina, a ja imam svjedoke, i pred Bogom i pred ljudima sam čista, i mirne savjesti spavam, jer govorim istinu.

Iranski spisi

Vjerovatno ovo pismo nikada ne bih napisala da me nisu kao čovjeka pogodile brutalne laži kojima se Bakir služi kako bi se dodvorio Sulejmanu Tihiću, jer se boji da se ne bi našao na listi za odstrel. Dodvorava mu se zato što mu je Tihić, a to znam iz pouzdanih izvora, skrenuo pažnju da se njegovo ime nalazi u novim tajnim obavještajnim spisima koji govore o iranskim vezama i da će, ako ne bude igrao kako on svira, završiti na političkom smetljištu.

Imala bih još mnogo toga napisati o Bakiru, ali i ovo je dovoljno za sada. Hoću da vjerujem da je, bez obzira na to što sada komunicira i daje intervjue do jučer "smrtnim neprijateljima", u njemu, ipak, ostalo barem zrnce ljudskosti koju je trebao naslijediti od oca rahmetli. Žao mi je što sam sve ovo morala napisati, ali razumjet će Bakir ovo otvoreno pismo, jer je vjernik kao i ja, a u islamu kažu da je "obaveza reći istinu bratu muslimanu".

(U sutrašnjem broju objavljujemo nastavak pisma Edine Latif, u kojem piše
o slučaju "Ugljen", montažama generalima Mehmedu Alagiću, Seferu Haliloviću i Enveru Hadžihasanoviću, o uklanjanju Edhema Bičakčića da bi Bakir sjeo na njegovo mjesto u Predsjedništvu SDA...)

"Avaz" i munafički listovi

I još jedna istina, Bakire. Dok ti lažno tvrdiš da je "Avaz" uvijek rušio, kako to onda da se predsjednik rahmetli svakog četvrtka oglašavao u tebi sada mrskom i odvratnom "Avazu" odgovarajući na pitanja građana - čitalaca, jer je smatrao da je naša novina jedina koja vodi probošnjačku i probosansku politiku? Danas su ti "Dani" i "Oslobođenje", koje si nekada nazivao munafičkim listovima, bliži nego "Avaz", koji respektiraju i građani i međunarodna zajednica.

Ti si Radončiću iz poštovanja poklonio Kur'an svog rahmetli oca Alije

Žao mi je što si me doveo u situaciju da te na neke stvari moram podsjetiti javno. Kao Radončićev prijatelj, odlično znam da si nekoliko dana nakon dženaze rahmetli predsjedniku, došao i lično poklonio Fahrudinu Radončiću jedan od Kur'ana iz kojih je učio tvoj veliki rahmetli otac. To je bio znak i tvog i, što je mnogo važnije, poštovanja tvog rahmetli oca prema tom čovjeku, jer su primjerci tih Alijinih Kur'ana otišli samo nekolicini zaista uglednih ljudi do čijeg je mišljenja tvoj otac jako držao. Već dvije godine ti tog istog Radončića beskrupulozno pokušavaš proglasiti krivcem za sve loše u BiH!?

www.dnevniavaz.ba/vijesti/teme/63912-otv...-tako- zaboravan.html
Narod Zna
Pocetnik
Poruka: 4
graphgraph
Korisnik nije na mreži Kliknite ovde da biste videli profil ovog korisnika
Posljednja izmena: 10.11.11 16:26 od Narod Zna.
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.

Odg: Otvoreno pismo Bakiru Izetbegoviću prije 3 mjeseci, 2 nedjelja  
Otvoreno pismo Edine Latif Bakiru Izetbegoviću (II): Nadam se da neću proći kao Balijagić!

Sve to što si radio, činili su u svoj vakat i Mubarak ili Gadafi, odnosno njihovi sinovi, koji su decenijama iz sjene bili vladari tuđih života i sudbina

Drago mi je, Bakire, što podržavaš da se otvore pitanja ratnih zločina počinjenih u opkoljenom Sarajevu, ali se, kao tvoj prijatelj i neko ko je proveo rat u ovom gradu i znam kako je bilo gladovati dok se u pojedinim objektima u koje si i ti zalazio hrane nalazilo u izobilju, uz to, dobronamjerno zaista bojim da će preko raznih ćela, caca, juka - pojedinačnih zločina, možda morati biti ispitana i tvoja uloga u svemu tome.

Turske banke

Bakire, ovom prilikom ne bih da širim priču o tome ko je potencijalni ubica Nedžada Ugljena i ko je imao moć da u Ambasadu BiH u Kataru skloni osobu za koju se sumnja da je bila izvršilac tog političkog ubistva. Kažu stari, a u to sam se i sama uvjerila hiljadu puta, da Bog uvijek poslaže kockice te da istina izađe na vidjelo kada se insan najmanje nada.

Također, ne bih ni o tome koje su turske banke širile svoje sefove u koje je sklanjano zlato iz BiH. Ili čije supruge, bez imalo stida što polovina građana ove zemlje gladuje, u javnosti nose dijamantne komplete vrijedne više od 200.000 eura.

Ili ko je svojim najboljim prijateljima namjestio da duže od decenije ne plaćaju milionske poreze koji su sada ušli u zastaru, kao i o mnogim drugim postupcima, do onog sitnog od prije nekoliko dana - da se svojim savjetnicima u kabinetu na trošak Predsjedništva BiH kupuju (bajramska) odijela!

Odbrana generala

"Avazovi" novinari, a i ja, naravno, među njima, prema tebi smo krivi što smo otkrivali javnosti da se u Sarajevu pakuje haška optužnica rahmetli generalu Mehmedu Alagiću, generalu Seferu Haliloviću, generalu Enveru Hadžihasanoviću... a da ni ti ni bilo ko drugi od tvojih minder-prijatelja nije ni prstom maknuo da naši generali budu zaštićeni.

Jer, Bakire, odlazak samo jednog generala u Hag, makar to bio i Sefer, kojeg ti nikada nisi volio i koji te optužio da stojiš iza ubistva njegove porodice, znači za mene pokušaj bacanja kolektivne krivice na moj napaćeni narod. Svi su oni "moji" generali, i sve što sam mogla, naravno putem tebi sada omraženog "Dnevnog avaza", učinila sam da ti ljudi budu oslobođeni.

"Kriva" sam, Bakire, i što sam prije nekoliko godina objavila imena svih patriota protiv kojih se vodi istraga u slučaju "Dobrovoljačka" te me inspektori SIPA-e ispitivali odakle mi ti podaci.

Jesam, potpuno svjesno sam putem "Avaza", koji je uvijek bio u odbrani patriota, udruženja žrtava, siromašnih i ove države... upozoravala na spiskove za odstrel da ti ljudi ne bi bili uhapšeni. Koliko se sjećam, ni tada se nisi oglasio.

A čujem da se ovih dana intenzivno baviš pitanjima načina gašenja pozicije oficira za vezu s Haškim tribunalom, iako svi mi znamo (no, ti, izgleda, nisi svjestan historijskih fakata i važnosti procesa koji se gore vode) da su u toku za Bošnjake i dokazivanje genocida i agresije na BiH dva najvažnija suđenja - ratnim zločincima Karadžiću i Mladiću.

"Krivi" ćemo, vjerovatno, biti što ćemo postaviti pitanje zašto Bakir, koji se stalno busa u prsa da je rat proveo u opkoljenom Sarajevu, politički ne stane u odbranu krajiške legende, generala Atifa Dudakovića, koji nakon preživljene porodične tragedije posljednjih dana trpi neviđenu medijsku hajku zbog navodne odgovornosti za ratne zločine.

Za Bakira smo "krivi" za ono što je on činio: tako smo "krivi" i što su Bakir i uski krug ljudi oko njega rukovodili operacijama dovođenja mudžahedina u BiH, kao i za širenje vehabijske ideologije po BiH. "Krivi" smo što smo otkrili da mu je otac rahmetli poručio da ne želi ući u haram kuću, odnosno spomenik kulture starog Sarajeva, koji je Bakir, kao direktor Zavoda za izgradnju grada, prisvojio i poklonio Muji Selimoviću, te su oteli dva-tri miliona KM, a jedan Sanaderov proces je pola te sume.

Slučaj "Bičakčić"

Jesu li, Bakire, prema tvojoj logici, Radončić, a i "Avaz", krivi što nemamo autoput u BiH? Jesu li Radončić i "Avaz" krivi što danas imamo 530.000 nezaposlenih i 48 posto ljudi koji žive na granici siromaštva? Je li Radončić postavljao ministre, direktore i upravne odbore? Zar su Radončić i "Avaz" borcima podijelili bezvrijedne certifikate, a onda uvođenjem banditskih PIF-ova iz Slovenije opljačkali državu pod firmom privatizacije?

Bakire, pitam te sada otvoreno i javno, zar je takav Radončić, kojeg je tvoj otac (a moj "doživotni predsjednik", za kojim i danas znam zaplakati kada slušam pjesmu "Da te nije Alija"Wink iznimno poštovao i volio, zaslužio da baš TI o njemu iznosiš bezočne laži i podmećeš mu svoje ratne i poratne veze s kriminalnim i mafijaškim krugovima?

Ti možda i imaš pravo da od Radončića braniš Safeta Oručevića (ne znam samo otkud naprasno tvoje interesiranje i zabrinutost za intimusa Harisa Silajdžića), Nedžada Brankovića, Sulejmana Tihića, Edhema Bičakčića i druge koji jesu za 20 godina vlasti, zaista, upropastili ekonomiju ove zemlje. Uzgred, zaboravio si da si upravo ti Bičakčića poslao na političko smetljište montiranjem procesa da bi sjeo na njegovo upražnjeno mjesto u Predsjedništvu SDA.

Podsjećam te da si Bičakčiću, kada mu je OHR ukinuo zabrane, oteo poziciju člana Predsjedništva SDA i da danas sjediš na njegovom mjestu. A da ne govorimo o stotinama imena važnih ljudi u SDA, ali i pripadnika drugih naroda, koje si preko svog rođaka i šefa Kabineta Bakira Sadovića, a putem munafičkih sedmičnika s kojima si bio u fiktivnoj zavadi, stalno slao na političko groblje.

Suština je, ipak, moralno-političke naravi: sve to što si radio u manje ili više izraženoj mjeri činili su u svoj vakat Mubarak ili Gadafi, odnosno njihovi sinovi, koji su decenijama iz sjene bili vladari tuđih života i sudbina. Da upalimo svjetlo - Bakire, što prije shvatiš da je to prošlost i u politički nerazvijenom arapskom svijetu, a kamoli Evropi i Bosni i Hercegovini, bit će lakše svima. I Tebi i meni!

Na kraju, da budem ironična, nadam se da zbog objavljivanja ovog pisma neću doživjeti sudbinu Faruka Balijagića.

Radončiću si iz punog povjerenja i poštovanja dao Alijina sabrana djela

Kada je Radončić "najveće zlo", kao što to pokušavaš u javnosti prikazati, zašto si upravo njemu prije nekoliko godina ustupio isključiva autorska prava na štampanje, izdavanje i promociju sabranih djela Alije Izetbegovića?

A ne, primjerice, svojim sadašnjim "medijskim prijateljima i pokroviteljima" koji su te više od decenije ismijavali i ponižavali na sve moguće načine. Kaži svima javno (meni ne moraš, jer sam bila uključena u projekt izdavanja "Izabranih djela Alije Izetbegovića" i znam sve) da si po osnovu tog ugovora od Radončića, odnosno Izdavačke kuće OKO, dobio honorar od 150.000 KM.

Ali, nije bit u tom poštenom poslu, već nečem drugom. Zar takav čin, Bakire, nije pokazivao tvoje i za života Alijino povjerenje u ovu kompaniju i njenog vlasnika, koje danas pokušavaš kompromitirati? Uostalom, "Avaz" se i danas ponosi da je u velikom tiražu "Izabranih djela" omogućio da misao predsjednika Izetbegovića trajno živi u domovima mnogih Bošnjaka, naučnim i međunarodnim institucijama.

Dosta je bilo reketiranja "Avaza"

Dobri moj Bakire, priča o tome da je SDA nešto dala "Avazu", koja se već godinama plasira, dosadna je. Naša kompanija već u prve tri-četiri godine nakon rata, na račun SDA, odnosno stranačkog Fonda za stipendiranje učenika, uplatila je više stotina hiljada KM i na to morala platiti čak i porez na donacije od blizu 100.000 KM.

Upitno je da li je taj novac zaista završio u rukama djece koja su siromašna ili pak nadarena, ili u "crnim fondovima" SDA korištenim za predizborne kampanje. Prijatelju moj, onog trenutka kada se "Avaz" oslobodio klasičnog reketa od SDA, koja je uzimala po principu "daj za studente", "treba nam za izbore", "daj nešto za RS" i "treba nam za radnu zajednicu SDA", naša izdavačka kuća krenula je naprijed. Sve smo te silne novce davali u vrijeme kada smo, kao novina, bili podstanari! Kada smo se kurtalisali stranačkog reketa, "Avaz" je počeo graditi nove vrijednosti i objekte i, na svu sreću, sačuvali smo ekonomsku i političku neovisnost.

Bojiš li se naroda?

Pričom o "Avazu", providno pokušavaš pažnju naroda skrenuti s novih i za narod nepodnošljivih poskupljenja. Budući da tim istim narodom neuspješno upravljaš već 22 godine kao predsjednikov sin ili kao predsjednik, kriv si za opću socijalnu katastrofu i bilo bi moralno da se suočiš s njom. Zato te pitam, Bakire, bojiš li se naroda i predlažem ti da odeš pred građane koji se danas protestno okupljaju u Sarajevu.
(U sutrašnjem broju objavljujemo nastavak pisma Edine Latif, u kojem piše o iftaru s rahmetli predsjednikom Alijom Izetbegovićem, ko su uistinu Bakirovi zaslužni Bošnjaci i šta su uspješnoga uradili u "najtežih 20 godina", o neviđenoj izbornoj krađi nad Radončićem, zašto Bakir krije ratnu biografiju).

www.dnevniavaz.ba/vijesti/teme/64136-otv...i-kao- balijagic.html
Narod Zna
Pocetnik
graphgraph
Posljednja izmena: 10.11.11 16:26 od Narod Zna.

Odg: Otvoreno pismo Bakiru Izetbegoviću prije 3 mjeseci, 2 nedjelja  
Po svemu ovome bih zakljucio da Radoncicu noge drhte i gace mu same spadaju.

xxxxxxxxxxxxxxxxxx
Mudo Marjanovo
Stariji Clan
Poruka: 1157
graphgraph
Posljednja izmena: 10.11.11 19:59 od Mudo Marjanovo.

Odg: Otvoreno pismo Bakiru Izetbegoviću prije 3 mjeseci, 1 nedjelju  
Otvoreno pismo Edine Latif Bakiru Izetbegoviću (III): Vrijeme je da prestane dvolično ponašanje!

Ne može se više govoriti o transparentnosti, a održavati mafijaško-obavještajne veze...

Prije skoro deset godina, nas nekoliko novinara "Avaza" došlo je na ideju da pozovemo predsjednika Aliju Izetbegovića na iftar, u Dom pisaca u Sarajevu. Predsjednik rahmetli samo je zatražio da mu dostavimo naša imena i kada je vidio ko je na popisu, poručio je da će rado s nama (iako je u to vrijeme, prilično narušenog zdravlja, rijetko van kuće izlazio, a kamoli iftario u većem društvu) sjesti za istu sofru.

Taj iftar i razgovor u kojem smo ostali skoro tri sata jedno je od najljepših sjećanja koja ću zauvijek nositi u sebi. Na iftaru je bio i Bakir Sadović, sadašnji šef Kabineta Bakira Izetbegovića, pa neka mi ne da lagati da je predsjednik rahmetli, uprkos njegovim upozorenjima da se umorio i da treba ići, samo odmahnuo rukom i rekao da mu je lijepo s nama.
Tuđe zasluge

Pa zar, Bakire moj dobri, mi, koji smo bili na tom iftaru s tvojim ocem, zaslužujemo da nas prikazuješ rušiteljima ove jedne nam i jedine domovine?

Zar mi, koji smo svake godine i za predsjednikov rođendan i za obilježavanje godišnjice njegove smrti pravili specijalne priloge, koji su određivali standard drugim medijima, od tebe zaslužujemo da pljuješ doslovice po nama na svakom koraku?

Zar su tvoji savjetnici (ne svi, naravno), kao člana Predsjedništva BiH, zaduženi da svaki dan na Baščaršiji nakon pojedenog pačeta u jednoj aščinici, kruže gradom po zadatku i šire glasine koje su, izgleda, početak prljave predizborne kampanje za lokalne izbore 2012. godine?

Sebi, Bakire, pripisuješ zasluge u vezi sa Zakonom o državljanstvu (koje je Haris Silajdžić svojevremeno gurao godinama boreći se da milion bh. građana ne ostane bez našeg državljanstva, a potom i SBB BiH u Parlamentu države, koji je putem FB grupe okupio više od 5.000 naših ljudi iz dijaspore), a ti javnost obmanjuješ da je to jedan od razloga zbog kojih te navodno napada Radončić!? Iako je upravo to nešto gdje smo, očigledno, svi na istom kolosijeku.

I u vezi sa Zakonom o katastru i tvojom, kao, borbom da se Bošnjacima ne oduzima zemlja u RS? Pa, pitaj, Bakire, svog stranačkog kolegu Adila Osmanovića kada smo nas dvoje putem "Avaza" upozoravali da se u RS provodi "etničko čišćenje zemljišta". Ni tada te se to nije ticalo, nisi baš nešto posebno volio Adila, već sada, kada je sve gotovo, sebi pokušavaš prigrabiti jeftine poenčiće na navodnoj borbi za Bošnjake u RS.

Jadno je, Bakire, što neko ko je imao tu privilegiju da od babe rahmetli može učiti šta je državnička politika i borba za Bošnjake, sada ono što su drugi uspjeli dogurati do kraja, pripisuješ sebi.

Strah me prosto uhvati misleći šta bi bilo od Bosne i Hercegovine da si ti, kojim slučajem, 1995. godine bio u Dejtonu i odlučivao o našim sudbinama. Bolje o tome da i ne razmišljam.

Ti si, Bakire, kao danas, eto, zabrinut za "uspješne Bošnjake", poput Bičakčića, Brankovića, oca i sina Selimoviće, Oručevića, Tihića... Igrom slučaja bila sam u vrijeme kada je Bičakčić bio premijer, na polaganju kamena temeljca s francuskim nepostojećim investitorom, za gradnju autoputa. Čini mi se prije davnih 13 godina. Položi se kamen, svi se uslikaše, a autoput se još gradi puževom brzinom. Uspjeh SDA, golem, nema šta.
Srbijanski scenarij

Ili, pak, Branković, koji je u vrijeme premijerstva sklapao dilove sa slovenskom firmom SCT, koja je uzela novac, urušila gradilište i bh. građevinare zavila u crno! I on je uspješan! I gle čuda, i njega "Avaz" srušio! E, vala, i neka smo!

Sudeći prema porukama podrške koje dobivam ova dva dana i onome što mi obični građani govore na ulici, koji me presreću i čestitaju, postajem svjesna da je moje spontano obraćanje tebi kroz otvorena pisma, vjerovatno, početak nove debatne prakse na ovdašnjoj političkoj sceni.

Uz to, došlo je vrijeme da se, kao i ranije u Srbiji, a potom i Hrvatskoj, krene u javni obračun s mafijom, korupcijom, kriminalom i uvezenim vjerskim ideologijama, koje već dvije decenije ovoj državi ne daju da ide naprijed.

Vrijeme je došlo napokon da se počne javno govoriti o svemu. Iskreno se samo nadam da se u Bosni i Hercegovini, nakon ovih pisama, neće ponoviti srbijanski scenarij kada su letjele glave novinara i antikorupcijskih i opozicionih političara.

Vrijeme je došlo, i to je jedan od povoda mog javnog reagiranja, da se u bošnjačkoj politici prestane s dvoličnošću; da se govori o transparentnoj politici, a odlučuje na minderima; da se govori o zapadnom putu, a dovode vehabije i sumnjivi investitori s tim predznakom; da se govori o multientičkoj toleranciji, a istovremeno diskriminatorski odnosi čak i prema Bošnjacima i njihovoj djeci ako ne potječu iz tzv. mladomuslimanskih i porodičnih krugova.
Skrivanje biografije
Vrijeme je i da se govori o poštenim biznismenima i patriotizmu, a tajno dila novac s ratnim profiterima; da se javno govori o borcima na Alijinom putu, a njegov jedini sin iz službene biografije uklanja ratni period proveden uz oca; da se javno poltroniše Borisu Tadiću, a energičnost glumi na američkim stajalištima u vezi s Palestinom; da se u SDA-ovskim i međunarodnim kuloarima udara po Tihiću, a istovremeno ga se ponizno politički sluša; da se glumi državnik, a istovremeno održavaju mafijaško-obavještajne veze da javno ne kažem s kime; da se govori o političkom pluralizmu, a dvije decenije vrši projektovana gadafizacija bošnjačke političke prakse i nasljeđivanja funkcija i moći...
Na kraju, čini mi se, Bakire, neku noć si, gostujući na državnoj televiziji, kazao da ne postoji „Dnevni avaz“, već samo Radončić. Uvrijedio si i potcijenio mene i 200 mojih kolega, novinara i urednika, koji nismo maksumi da bi nam neko, pa ni Radončić, trebao pojašnjavati „ko je ko u Bošnjaka“. Svi mi, Bakire, mislimo svojom glavom, imamo dovoljno godina života, a i profesionalnog iskustva i zaista nam ne treba ni Radončić niti bilo ko drugi pisati tekstove.
Ako ne postoji „Dnevni avaz“, kako ti to veliš, odnosno mi, novinari, zašto si onda baš mene prije dvije godine (nakon temeljitih provjera u politički dobro informiranim krugovima) došao moliti da ti lično svojim profesionalnim znanjem i iskustvom pomognem u predsjedničkoj kampanji za Kongres SDA?
Zašto nisi angažirao Radončića, jer ja, eto, sada, prema tebi, ne mislim svojom glavom niti postojim, a tada sam, ko biva, mislila i odlično si znao za mene i moj rad i referencu.
Jaranska molba
Mahsuz selam, s iskrenom željom i jaranskom molbom da više nikada i nikoga svojim internim licemjerstvom i nimalo naivnim scenarijima uništavanja ljudskih života, što se najbolje vidi u ogledalu tvojih medija i paradržavnih struktura, ne dovedeš u poziciju da javno kaže ono što zna i misli, ne o tebi kao Alijinom sinu, već političaru i direktoru sa 20-godišnjim vrlo kontroverznim stažom i postupcima koji će i dalje biti podložni sudu, nadati se samo onom javnosti.
Zašto svog Ziku podmećete drugima

Očito je da Zijad Turković dobiva instrukcije da na svaki način pokuša satanizirati lidera opozicije i da ga se na to vjerovatno motivira obećanjima o blažoj kazni.

Optuženi ima privilegiju da laže na sudu i to nije ništa sporno ili novo. Sporno je ko može obećati blažu kaznu nekome kome prijeti 40 godina zatvora, i da optuženik naivno vjeruje u to. Vjeruje li onima koji su mu nekada dali akreditaciju AID-a ili opremu za prisluškivanje što je ostala nakon raspuštanja te obavještajne službe, a davana je najpouzdanijim saradnicima? Je li slučajnost i to da je bošnjački šef države tajno primio ženu u čijem je stanu droga miješana s gipsom (što nije samo krivično djelo trgovine zabranjenim narkoticima nego i učešće u još masovnijem ubijanju djece zbog korištenja "prljave" droge gurnute na ulicu)?

Zanimljivo je da je na početku procesa Turkovićeva supruga u tvojim medijima Radončića optužila da je navodno s tužiocem Čavkom zajednički pisao optužnicu!? Potom je Turković na nedavnom suđenju napravio zaokret i rekao da će Radončića zvati za svjedoka odbrane. Na kraju, cijela priča od Šejline izjave da će reći da su njenom mužu nalogodavci bili reis Cerić, vladika Kačavenda ili Radončić, završila je konfuznom Turkovićevom tvrdnjom o ovom posljednjem.

Iz medija vjerovatno znaš da sudski predmet u slučaju "Turković" sadrži 17.500 stranica i 36.000 dokumentiranih prisluškivanih razgovora i SMS poruka i nigdje tamo u cijelom moru kriminala, ubistava, dilanja droge i međusobnih kontakata Turkovićeve grupe, nema Radončićevog imena ili kontakata. Ali, ima tvojih kolega - visokih dužnosnika SDA!

Ipak, koordinirani pritisak putem tvojih medija na sudije i tužioce svojevrsni je trag institucijama kuda vode putevi ka vrhu bošnjačke državne mafije.
(Kraj)

www.dnevniavaz.ba/vijesti/teme/64369-otv...licno- ponasanje.html
Narod Zna
Pocetnik
graphgraph

Odg: Otvoreno pismo Bakiru Izetbegoviću prije 3 mjeseci, 1 nedjelju  
Radoncic ce zajedno sa Turkovicem iz resetaka, aha...
Mudo Marjanovo
Stariji Clan
Poruka: 1157
graphgraph

Idi na vrhStranica: 1
Moderatori: Moderator

Facebook

Video Sedmice

Login