|
Odg: HIDROELEKTRANE U VRHPOLJU I CAPLJU: Vladina odluka prije 6 mjeseci
|
|
|
bravo za heću! sad će biti posla za cijelu sanu i nijedan elektro neće biti na birou. ljudi ministar hećo je sa ovim osvitlo obraz i zato mislim da bi cijela sana trebala glasati za harisovu stranku! svi zajedno za sadu!!! sado sana te čeka da u oktobru preuzmeš vlast jer ste za bih najbolja stranka i znate kako treba sa el. energijom (za razliku od ovih nesposobnih iz sda i sbb koji samo znaju lagati narod)!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Harisu je bolje da razmisli šta će sa Bahtićem,jer ako sa njim dočeka ove izbore izgubit će i ovo glasova kao i Tihić sa Kamberom,jer Sanski Most ima bolje momke sigurno od njih samo ih treba vrh predložiti a ovima dati ostavke zaradi prošlih izbornih rezultata jer su nikakvi samo u Sani se nemože riješit problem a svugdje može to je preče nego ljude mučiti sa centralama to je posao za stručnjake to će biti kvalitetni projekti ako Bogda Sellam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
abu edin napisao/la:
Harisu je bolje da razmisli šta će sa Bahtićem,jer ako sa njim dočeka ove izbore izgubit će i ovo glasova kao i Tihić sa Kamberom,jer Sanski Most ima bolje momke sigurno od njih samo ih treba vrh predložiti a ovima dati ostavke zaradi prošlih izbornih rezultata jer su nikakvi samo u Sani se nemože riješit problem a svugdje može to je preče nego ljude mučiti sa centralama to je posao za stručnjake to će biti kvalitetni projekti ako Bogda Sellam
Brate Abu Edine svaka ti čast i ja se s tobom slažem da će centrale biti kvalitetni projekti-ako Bog da dragi Allah svemogući,veličanstveni sagradit će se i biće puno hajra od toga! Samo čini mi se da nisi u pravu za Sadu! Mislim da je on (i njegova stranka) zaslužan za to što će Sana imati izobilje el. energije (i za izvoza). Sado zbog ovakve pametne odluke zaslužuješ da budeš ministar za energetiku (u vijeću ministara Bih) i mislim da je sa ovim Sanjanima jasno kom će dati glas u oktobru! Sado i Hećo NAPRIJED!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Stranka za BiH je zaradi Bahtića izgubila glasove i to je promašaj takvi se izbacuju on bi sam mogao otići da ima imalo poštovanja do gos.Harisa i naroda al takoje kako je žao mi je i Harisa i rahmetli Alije on uči fatihu na sliki a ljudi da nekažem šta rade ispod slike zar smo nato spali dragi BOŽE da sana nema nekog ko može ići Alijinim i ALAGIĆEVIM i Silajdžićevim stopama nego i borci sjede i šute i glasaju za Asima za stolicu neznam dali SU TE PARE HALLAL što dobiju .Svi drugi gradovi imaju red samo kod nas tuču novinare i zastrašuju ljude Sellam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ne znam o koliko bi se radnih mijesta radilo, ali bez minimalno 200-300 radnih mijesta nebi se trebalo o tome ni razmisljati. nedaj boze neke greske ili vece elementarne nepogode pa da cijeli grad bude u vodi. a trebate imati u obzir da ce dio vrhpolja i dio caplja morati biti izmjesten ukoliko se krene u izradu ovoga.
moje pitanje glasi, ZASTO JE SDA KRILA OVO MJESEC DANA?
|
|
admin
Administrator
Poruka: 1498
|
|
|
|
|
|
|
|
abu edin napisao/la:
Stranka za BiH je zaradi Bahtića izgubila glasove i to je promašaj takvi se izbacuju on bi sam mogao otići da ima imalo poštovanja do gos.Harisa i naroda al takoje kako je žao mi je i Harisa i rahmetli Alije on uči fatihu na sliki a ljudi da nekažem šta rade ispod slike zar smo nato spali dragi BOŽE da sana nema nekog ko može ići Alijinim i ALAGIĆEVIM i Silajdžićevim stopama nego i borci sjede i šute i glasaju za Asima za stolicu neznam dali SU TE PARE HALLAL što dobiju .Svi drugi gradovi imaju red samo kod nas tuču novinare i zastrašuju ljude Sellam
Brate muslimanski u pravu si-i ja nisam siguran da su te pare HALLAL?! I zato molim Allaha da kazni silnike koji tuku novinare i zastrašuju narod!!! Takvi ljudi su sigurno Allahovi nevjernici i ne znaju da će Vječno postojati! Umjesto da grade fabrike i centrale-oni tuku i zastrašuju -samo ne znam baš dokle će im to Allah dopustiti haha! Pa dobro ko je onda zaslužan što će Sana otvoriti toliko novih radnih mjesta ako nisu Hećo i Sado?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dragi moj brate hvala ALLAHU da nam je dao tu blagodat da se moremo i kupati i piti i praviti struju,da nema vode nemožeš pravit ništa taman da imaš puno Vrhpolje sadi,i to takvih da se malo kulturnije ponašaju a ne da tuku novinare šta misliš kad bi svi političari tukli novinare,ko bi pisao da u Vrhpolju i Čaplju će se graditi hidro centrale ja se malo raspisao halali sellam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Brate Abu Edine sve je u redu-Allah je mudar i veličanstven i najbolje zna kome će dati vlast,a kome kaznu!.........Nego gdje je onaj kolega saznao da će se dio Vrhpolja i Čaplja izmještati-ne vjerujem.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Da je SM grad koji je trebao da bude i sa ljudima koji su trebali da ga vode, nikakva hidrocentrala nam ne bi trebala. Da malo razlozim stvar, Sana je trebala da bude grad pun zadovoljnih ljudi, razvijen u kom bi privreda cvjetala, razvijali se privatni biznisi, grad cvijeca, cistoce, pun vesele djece, sa bolnicom, pozoristem, u kom bi se takmicili poduzetnici u investicijama i zaposljavanjima, da je ovako bilo a moglo je da bude, medjutim nije zbog ljudi koji ga vode od rata i koji misle samo na svoju poziciju a obozavaju se svetiti svakom ko ne misli kao oni a znamo da se to zove „baliluk“, iz ovih razloga nama na zalost treba i hidrocentrala i termoelektrana i bilo sta sto bi uspjelo bar na tren zaustaviti iseljavanje i ciscenje grada od njegove mladosti. Ovakvu gradnju, da je pameti ali posto je nema i to ce propasti, bi trebala vlast iskoristiti u interesu grada. Tu bi doslo do zaposljavanja ogromnog broja ljudi na izgradnji ovakvog objekta a uz to bi se trebali boriti za dio kolaca koji bi elektroprivreda morala izdvajati za razvoj lokalne zajednice jer se koriste njeni resursi i teritorija. Posto imamo ljude na poziciji u Sarajevu moglo bi se izvuci dosta koristi ali po onom sto su do sad uradili smatram da cemo svi biti prodani za uske stranacke i licne interese. Zivi bili pa vidjeli.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Vec duze vremana pratim na ovoj stranici teme o dogadjanju u S.Mostu i oko S.Mosta i uvijek u ocekivanju da cu procitati nesto pozitivno... Nazalost je pozitivnog vrlo malo... I sad ova informacija o izgradnji Hidroelektrana... Na prvi pogled , jako pozitivno (radna mjesta u toku izgradnje a i poslije za vrijeme exploatacije). Samo ima i druga strana medalje.
Izgradnjom umjetnih vodenih povrsina mijenja se klima i mikroklima u cijelom regionu. Dolazi do erozije tla, potapanja iskoristivih povrsina, iseljavanja i preseljavanja stanovnistva, izmjestanje raskrsnica, nacionalizacije zemljista , podizanja nivoa podzemnih voda itd. I cijela prica, da kroz izgradnju Hidroelektrana bi doslo do regulacije poplava u Sanskom Mostu, nije bas tacna. U vrijeme velikih kisa i topljenja snijega, brane prvo misle na svoju sigurnost, tako da vodu koja dolazi i prijeti prelijevanju preko brane,preventivno se ispusta u neogranicenim i nekontrolisanim kolicinama u korito rijeke, tako da u nizvodnom dijelu moze u vrlo kratkom vremenu da dodje do kratkotrajnih , veoma visokih poplava.... I sta se desava ljeti... Kad nema vas puno vode... Dolazi do snizenja prirodnog nivoa rijeke, brzeg zagrijavanja, ugrozavanja flore i faune u rijeci, opadanja nivoa podzemnih ovda, presusivanja buhara itd.
U modernom zapadnom svijetu se izbjegavaju izgradnje hidroelektrana ... Zbog gore navedenih razloga. I umjesto da nasa drzava vise ulozi u ekologiju i zastitu prirodnih resursa, zdrav zivot i bio poljoprivredu , vocarstvo i modernu exploataciju sumskih resursa, oni ulazu novac u mega projekte koji na kraju donose samo korist raznim elektro korporacijama i njihovim politickim lobijima... I lako je u vladi donijeti ovakvu odluku.. Na prvi pogled lijepo zapakovana bombonjera a unutra???
Bice mi veoma zao ako dodje do izvodjenja ovog projekta.. Vec smo izgradnjom velikog broja privatnih objekata izgubili puno kilometra obale nase prelijepe rijeke Sane koja je nacionalno narodno dobro zasticeno zakonom????
I S.Most nikad vise nece biti ono sto je nekad bio....
|
|
|
|
|
|
|