|
HIDROELEKTRANE U VRHPOLJU I CAPLJU: Vladina odluka prije 1 godinu, 11 mjeseci
|
|
|
Usvojena odluka o prioritetnim elektroenergetskim objektima
Vlada Federacije BiH danas (15.02.2010) je u Mostaru usvojila odluku o proglašenju javnog interesa i pristupanju pripremi izgradnje prioritetnih elektroenergetskih objekata, a radi se o šest termoelektrana, 16 hidroelektrana i šest vjetroelektrana, kazao je na konferenciji za novinare federalni ministar energetike, rudarstva i industrije Vahid Hećo.
Nositelji aktivnosti pripreme i realizacije izgradnje ovih objekata su dvije elektroprivrede, a po riječima ministra Heće, hidroelektrana i vjetroelektrane nastojat će se graditi isključivo sredstvima Elektroprivrede BiH i Elektroprivrede HZ HB, dok bi se za izgradnju termoelektrana tražili strateški partner jer se radi o iznimno skupim projektima.
Hećo je dodao da bi već nakon energetskog foruma, koji će se održati u prvoj polovici marta ove godine, mogao objaviti javni poziv za pronalazak strateških partnera.
Kada je u pitanju protivljenje pojedinih lokalnih zajednica izgradnji novih elektroenergetskih objekata, prije svega termoelektrana, Hećo je kazao kako s tim ljudima treba popričati i objasniti im što će se zapravo graditi.
"Ne želimo stare već najmodernije tehnologije. Trebalo bi te ljude odvesti u Njemačku ili Švicarsku i pokazati im o čemu se zapravo radi i onda sigurno neće biti protivnika tih projekata. To su postrojenja koja nose razvoj lokalne zajednice i one će procvjetati", naglasio je Hećo.
Inače, radi se o termoelektranama: Tuzla, blok 7; Kakanj, blok 8; Kakanj kombi ciklus 100 MW; rudnik i termoelektrana Bugojno; rudnik i termoelektrana Kongora i rudnik i termoelektrana Banovići.
Kad su hidroelekrane u pitanju, to su: Ustikolina, Vranduk, Unac (Rmanj Manastir), Vrilo, Kablić, Kruševo sa HE Zeleni vir, Vrhpolje, Glavatičevo, Bjelimići, Čaplje, Han Skela, Vinac, Babino Selo, Ugar Ušće, Vrletna Kosa, Ivik i PHE Bjelimići.
Predviđena je i gradnja vjetroelektrana: Podveležje 1 i 2, Borova glava (Livno), Mesihovina, Velika Vlajna i Poklečani.
FENA
----------
da cujemo komentar
|
|
admin
Administrator
Poruka: 1948
|
|
Posljednja izmena: 10.03.10 00:42 od admin.
|
|
|
Odg: HIDROELEKTRANE U VRHPOLJU I CAPLJU: Vladina odluka prije 1 godinu, 11 mjeseci
|
|
|
|
|
caine
Pocetnik
Poruka: 19
|
|
|
|
|
Odg: HIDROELEKTRANE U VRHPOLJU I CAPLJU: Vladina odluka prije 1 godinu, 11 mjeseci
|
|
|
kome protesti? nije nas mujezinovic doveo do toga, do toga nas je dovela vlast u sanskom mostu koja je to sve sakrivala, nisu se ni pobunili protiv toga kamo li sta drugo. ova vijest je stara skoro mjesec dana, zasto ju je vlast sakrivala od svojih gradjana !?
|
|
admin
Administrator
|
|
Posljednja izmena: 10.03.10 02:02 od admin.
|
|
|
|
|
|
Naši pametni političari su ponudili ta dva lokaliteta. To je isto kao onaj dom!
|
|
|
|
Posljednja izmena: 10.03.10 02:08 od Nedzad.
|
|
|
|
|
admin napisao/la:
do toga nas je dovela vlast u sanskom mostu koja je to sve sakrivala, nisu se ni pobunili protiv toga kamo li sta drugo. ova vijest je stara skoro mjesec dana, zasto ju je vlast sakrivala od svojih gradjana !?
Svaka čast, admine! Ova vijest je jedana kap od mora razloga zašto ovu vlast treba mijenjat, podhitno! Nema bolan nama fajde od nacionalističkih stranaka, a SDA je davno izgubila kredibilitet kod ' onih što još im vjetrovi kroz glavu puše'. Nadam se da nećete mi zamjerit što ću se malo agarno izraziti, ali mi smo stoka u punom kapacitetu te riječi jer 15 godina nam vazda ista matrica igra, a mi se ne mjenjamo.. kako bi jevreji , kad posude svom bratu jevreju. dva puta mogu i hoće, ali treći neće jer ga ubiju zbog nesposobnosti za život  a šta bi s nama tek trebalo.. iako sve znamo sumnjam da će se išta sad u oktobru promjeniti, nismo bolan mi još civilizacijski sazrjeli, to je realnost, zar' ne?
|
|
caine
Pocetnik
|
|
|
|
|
|
|
|
ovi izbori nama ne igraju ulogu, oni 2012-e nam igraju ulogu jer tad se bira opcinska vlast.
evo citam da je vrhpolje prvo krenulo sa promjenama, sad im je covjek iz sbih predsjednik mjesne zajednice
|
|
admin
Administrator
|
|
|
|
|
|
|
admin napisao/la:
ovi izbori nama ne igraju ulogu
znam, ali jesu uvertira, ali koliko se da primjetiti polako i SDA truhne, prvo unutar sebe, a sad će im Cerić i radončić pomrsiti račune, tako da ni jedni ni drugi neće uspjeti 
|
|
caine
Pocetnik
|
|
|
|
|
|
|
|
Narode dragi šta vam je hoće nešto da naprave a vi se bunite kad neprave belaj, kad prave još veći belaj. Po evropi ima dosta takvih centrala napravit će se po evropskim standardima ne po JUS.standardu. Imat će ako Bogda od toga koristi i narod i opština a ako je suđeno da bude neka havarija ona će biti i bez hidro centrala nesmijemo sve gledati crno, malo optimizma. Sellam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ovdje neko reče da kad se ne gradi nevalja a kad se gradi još gore to je potpuna istina.
Imaju pojedinci koji pokušavaju praviti poplave prije brana ali džaba se trude jer je to posao nekog koga oni očito ne poštuju, ali imaju i sreće jer je on milostiv i prašta.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nista čudno dobro da se nije i tender raspisao jer nasa vlast i nezna drugačije nego po svom narodu.nek je ministri grade na miljacki kad je toliko ljepo a ja sam prošao cijelu evropu a bio i na dosta hidro centrala pa nije se bas niko usrećio.evo bas ove godine vidjeli ste sta se desilo u hutovu blatu to vladu bas ne tangira a sana je i sada grad sa najvise magle u bih.to smo mi vrhpoljci već jednom odbili pa opet ćemo samo moramo narodu provući kroz uši a haris ako ne ukroti heću neće dobiti podršku u s mostu.
|
|
|
|
|
|
|