|
Odg: Privreda Sanskog Mosta prije 6 mjeseci
|
|
A kako Furija objasnjavas ovo?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
a od 2007 ovamo da i ne govorimo 
|
|
admin
Administrator
Poruka: 1498
|
|
|
|
|
|
|
|
Ovi podaci su stvarno poražavajući...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Nas biro za zaposljvalnje trazi da kupi nove racunare ,jer trenutni softveri ne mogu da pohrane kolicinu podataka ne zaposlenih gradjana...pa kontajte kakva je trenutna situacija u S.Mostu!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tema veoma ozbiljna al nazalost osim uvoda nista pametno ne nadjoh. Svi svjesni situacije a vecina u gluposti svojoj, navijacki i bez imalo smisla i razuma pise ovdje.Situacija jasna i pticama na grani,stanovnistvo se raseljava, ne sto zeli, nego trbuhom za kruhom, zato sto mora. Koji ce roditelj prijatelj svom djetetu biti a da ga nece savjetovati da ide bilo gdje odavde.Tragedija.Cinjenica je da se nedozvoljava ovdje pokretanje bilo kakvog posla ako nisi sa njima onda si u nemilosti (znam iz licnog iskustva)Mislim da bi puno pametnije bilo temi se posvetiti,prijedloge iznositi kako poboljsati opstu situaciju i pokrenuti privredni razvoj.Molim sve ozbiljne ovdje da se ne osvrcu na gluposti i ne dozvole da budu uvuceni u iste.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Privreda ne moze funkcionisati bez volje vlasti. Evo uzecemo Encom za primjer, imao je stotinjak radnika, znaci stotinjak familija je zivjelo od Encoma. Nakon sto se vlasnik javno suprostavio vladajucoj ekipi, Encom nijedan tender u Sanskom Mostu nije dobio. To je samo jedan od primjera, sumnjam da je ista dobio i na kantonu dok god je sda vladala. Ne moze neko reci da je Eniz bio los menadzer Encoma, kad je prije 6-7 godina izabran za menadzera godine (ili decenije, ne mogu se sjetiti) u nasoj drzavi. Jos kad skontas da mu tuzlanska bolnica duguje preko 400.000km a gdje su tek ovi manji duznici. znaci odradio sve a nije placen, a zna se ko je glavni u to vrijeme bio u tuzlanskoj bolnici a i sad, lako se dodje do zakljucka zasto je morao staviti kljuc u bravu. Sve je to povezano, suprostavio se sda na lokalnom nivou a platio cijenu na drzavnom.
|
|
admin
Administrator
Poruka: 1498
|
|
Posljednja izmena: 10.03.10 21:46 od admin.
|
|
|
|
|
|
Slazem se da je tako.to je bila prva ozbiljna firma ovdje koja je pocela se baviti proizvodnjom a ne nekakvim uslugama. Osnovni problem je proizvodjaca zbog ulaganja u postrojenja, objekte i sirivovine. Kada stigne do gotovog proizvoda, plasira ga, tad nastaju problemi.Ako su kupci drzavne ustanove naplatiti nece bez "male" provizije koja ce ga u siguran gubitak odvesti ili naplatiti nikad nece a ako opet proda proizvod nekakvom "privredniku i uspjesnoj firmi" iza koje sigurno politika stoji ni tad naplate nema i bankrot je siguran. Sve sto je uspjesno unisteno mora biti.Zasto svi ti nezaposleni glavu ne dignu,znam da je to tesko kada je covjek gladan ali od silnih i uvijek istih, obecanja lazna i demagogiju godinama slusaju,koja im nije stanje na bolje promijenila.Da li je moguce da je narod nas dragi,svako ponos i dostojanstvo ljudsko zbog sacice "mocnika"izgubio. Ovo je tema za one razumom obdarene.Ne pripadam ni jednoj politickoj opciji,apoliticna sam osoba pa molim sve stranacke agitatore da se ne osvrcu na moja pisanja. Skoro im je aktualna vlast pricala kako ce svjetska ekonomska kriza dobro i prosperitet ovom gradu donijeti.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Šta je to aktuelna vlast donijela pozitivno nekom?Donijela je svojim ljudima koji su odvajali hediju zastranku...Dosta se kralo i lapalo fontana na trgu ljiljana koštala je 100.000KM šta je tu toliko vrijedno da košta toliko?Imaju ljudi koji će još malo izići i javno reći koje tražio dase za određene radove u Zdeni piše duplo veća cifra na račun nego što jeste...I nije zdena jedina ima tu još mjesta samo polako.
|
|
|
|
Posljednja izmena: 11.03.10 22:13 od 007.
|
|
|
|
|
|
Evo mene ponovno na priveredi, prvi put kad sam se javio rekao sam da ću doći ponovno jer ova tema zaslužuje pažnju, ali u pravom smislu pažnju.
prije rata u SM istine radi bili srednje veliki privredni giganti i to
- ŠIPAD
- SPLONUM
- RUDNIK KAMENGRAD
- KERAMIKA
- FAMOS
- KONFEKCIJA BORAC
- SLOBODA TRGOVINSKO
- TE JEDNO UGOSTITELJSKO PREDUZEĆE
Tu je radio velik broj radnika, koji su uredno radili i plaću zarađivali odnosno samodoprinose plaćali.
Istine radi SM je samo od 48 do 58 god. napustilo nedje oko 2500 radno sposobni ljudi koji su otišli u Sloveniju i Hrvatsku za poslom, te sad uživaju, oni koji su živi penzije od 500 do 1500 KM.U ovaj broj nisu ubrojani ljudi koji su otišli dalje u EU i svjet.
Samo da napomenem i ovo da su i ti ljudi plaćali neki samodoprinos za općinu i MZ iz koje dolaze.
Ove podatke sam naveo samo kao primjer da su i tad ljudi sa ovih krajeva išli u svjet za poslom samo je razlika tad i sad što su porodice ostajale ovdje a sad sve ode pošto supruga neće da bude bez čovjeka i obrnuto.
Tad su se porodice koje su imale nekog vani ovdje bavile poljoprivredom i sa djecom živjeli ovdje.
|
|
|
|
|
|
|