Idemo dalje.
Kaze Asim u svom "eseju" sljedece:
Ja kao osvjedočeni demokrata ne prihvatam da me iko pa i vaš list taktikom radikalističko - rasparačkog pretjerivanja do gadosti (Markiz de Sade) preplaši i ušuti. Nisam htio ćutati i pružiti vam zadovoljstvo iskustva da se teror laži i „gluposti“ isplate… To je na kraju pitanje moralnog i etičkog kapaciteta svakog imalo obrazovanog pojedinca malo čvršćih kralježaka.
.... i dobro je rekao. Zamislite se svi potlaceni hamali kojima Asim kroji kapu jer vam je ovim odvalio dobar samar. Smatra vas neobrazovanom, nemoralnom, neeticnom ruljom bez cvrsic kraljeznjaka, jer upravo mu pruzate zadovoljstvo da se lazi i "gluposti" isplate, da vas iskoristava kao toalet papir za svoje lijecenje kompleksa vise vrijednosti.
Ali, na kraju krajeva, veci dio je to prihvatio jer ne zna drugacije. Neki su prihvatili jer su morali. Bilo kako bilo, vrijeme je za palenje iluzija koje se baziraju na ovome sto doticni navodi. Ako nam je stalo do prosperiteta naseg grada i ljudi u njemu. A i takvo vrijeme doslo.
Dalje:
Vašim retoričkim diskursom osim lažnih sofističkih dvoumica, dominiraju imenice i pridjevi (epiteti), a manje glagoli. To je zapravo najbolji znak da vi nemate nikakvog programa odnosno da ni sami ne znate šta bi trebali raditi u slučaju osvajanja vlasti.
Iz ovoga se vidi sta je doticnom bitno. Bitno je "osvajanje vlasti". Ne, nije bitna sluzba ljudima koji su ga birali, nije bitno stremljenje ka poboljsanju zivotnih uslova naseg covjeka.... NE...... bitna je VLAST. Sve je samo BORBA ZA VLAST. A VLAST je vladanje nad drugima. Zbog zadovoljenja sujete, lijecenja kompleksa. E moja demokratijo, ko se sve na tebe poziva.
(nastavak slijedi)