Asim Kamber èarijski je erif koji odluèuje o ivotu i smrti
Sanski Most je grad koji ivi u strahu! O ivotu i smrti Sanjana danas odluèuje èarijski erif - poslanik Skuptine Unsko-sanskog kantona i delegat Doma naroda Federacije BiH Asim Kamber, inaèe "ugledni" kadar SDA.
Kamber, kojeg aljivi Sanjani kriom nazivaju Asim Bonaparta, odluèuje o politièkim, privrednim i svim drugim procesima, iako formalno nema nikakvu vaniju funkciju u tom gradu.
Gospodar grada
O neviðenoj diktaturi "u povjerenju" su nam posvjedoèili brojni stanovnici Sanskog Mosta s kojima smo razgovarali proteklih dana. No, uistinu su rijetki Krajinici koji su spremni javno govoriti o èovjeku koji se bio zakleo da æe rahmetli generala Mehmeda Alagiæa "strpati iza reetaka", a i danas se otvoreno hvali da je sruio prema mnogima najveæeg bonjaèkog heroja. Jedan od tih hrabrih je Nihad Kljuèanin, predsjednik Udruenja logoraa Sanski Most i brat knjievnika Zilhada Kljuèanina.
- Kamber je apsolutni gospodar grada! Ljudi ne smiju pisnuti od njega. Uostalom, ta reæi o èovjeku koji kae da mu je najdraa historijska liènost sam Gebels (Goebbels)! On postavlja referente u Opæini Sanski Most, skicira javne objekte u gradu, odluèuje o tome hoæe li biti zaposlena neka èistaèica... Èak mi je jedan sugraðanin prilikom prijave na konkurs za direktora kole radosno rekao da "ima saglasnost od Asima", kao da se radi o nekoj vanoj kvalifikaciji. A za sve je zaista potrebna njegova saglasnost. Taj èovjek gospodari ribolovnim drutvom, komunalnim fondom, vatrogascima, umarima... Svojim djelovanjem on definitivno vodi grad u propast, jer grad ovako nema nikakve anse - prièa Kljuèanin.
Prièa se i o tome da Kamber ima dosje svakog èovjeka kojeg je postavio na bilo koju funkciju, pa èak i one koje je lièno zapoljavao.
Kako ovaj ratni logistièar mutnih raèuna pokazuje svoju moæ u Sanskom Mostu, najbolje, kae Kljuèanin, ilustrira èinjenica da je opæinskom matièaru zabranio da vjenèa njegovog sina Mirzu, takoðer èelnika Mladih SDA i èlana Izvrnog odbora SDA Sanski Most. Razlog - nevjesta mu se nije sviðala!
- Takoðer, on potpuno kontrolira sve aktivnosti aktuelnog naèelnika Sanskog Mosta mr. Sanjina Halimoviæa - pojanjava Kljuèanin.
Alfa i omega
Kamber svoj utjecaj, jasno, dobro naplaæuje. Sanjani prièaju o njegovom velikom bogatstvu. Osim sumnjivo kupljenog stana u centru Sanskog Mosta za male pare, prema rijeèima naih sagovornika ima stan u Zagrebu, a navodno je èak za 585.000 eura kupio kuæu u Dubrovniku. Prièa se da ima i stan u Beèu!
Dugogodinji èelnik SDA u Sanskom Mostu posebno voli pokazivati svoju silu nad uspjenim lokalnim privrednicima koji nisu pod njegovom kontrolom. O tome najbolje moe reæi Hamdija arèeviæ, vlasnik ugledne kompanije "arèeviæ".
- On je meni rekao da su njegova sudska, opæinska i kantonalna vlast i da se ne mogu nikako "gurati" s njim. Kamber mi je bukvalno sruio vikendicu zato to je, kako je rekao, elio uzeti mene za primjer. Imao sam urednu urbanistièku saglasnost i brojne dozvole za taj objekt - istièe arèeviæ.
Dodao je da ga je Kamber èesto ismijavao tvrdeæi da æe "nositi dres koji mu on odredi".
- On lièno ne uzima pare, ali trai da uplati, primjerice, 50.000 KM na raèun SDA, a niko drugi do njega ne koristi te pare. I ja sam tako dao 6.500 KM za tampanje plakata i zastava SDA. On je zaista alfa i omega Sanskog Mosta. Taj èovjek unitava na grad - rekao je arèeviæ.
Stotinu ljudi ostavio na ulici
Ogorèen je i Eniz Kaziæ, vlasnik kompanije "Encom", koja je nemilosrdno unitena pod udarima Kambera i njegovih ljudi.
- Ja sam imao najveæu firmu u Sanskom Mostu, a prije mjesec sam morao otpustiti i svoje posljednje radnike. Imao sam vie od 100 radnika. Na kraju, nisam imao posla, a banke su me blokirale. U budetu USK postojalo je est miliona maraka od privatizacije i to je trebalo vratiti u privredu. Uputio sam zahtjev za ta sredstva da bi se saèuvala radna mjesta. Umjesto da mi u interesu zajednice pomogne, Kamber mi je poruèio da æe uèiniti sve da zaustavi svaki pokuaj da doðem do novca. Zbog toga je, na kraju, na ulici zavrilo 100 mojih radnika, a vie stotina èlanova njihovih porodica ostalo je gladno - kae Kaziæ.
Gai je za njega mala maca
- Naa privreda za to vrijeme propada. Ljudi vie neæe da rade pod reketom i pritiscima. Neæe da im on odreðuje ta æe raditi. Posljednjih godina nestalo je 20 firmi. Ljudi odlaze prema vedskoj, Francuskoj, Sloveniji... On sve unitava! To to se radi ima sve karakteristike zloèinaèke organizacije. Gai je mala maca, prava beba naspram Kambera - kae Nihad Kljuèanin.
www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/teme/asim-ka...uje-o-
zivotu-i-smrti