Baner

Dobro došli, gost
Prijavite se ili registrujte.    Zaboravili ste lozinku?

Polozaj zene njena prava i obaveze po islamu
(1 pregleda) (1) gost
Idi na dnoStranica: 123456
TEMA: Polozaj zene njena prava i obaveze po islamu
*
Polozaj zene njena prava i obaveze po islamu prije 2 godina, 4 mjeseci  
Posto vidim da imamo strucnjaka ovdje o svemu vezano za religiju (mislim na suncicu) zelio bih da vidim vasa misljenja o polozaju zene u islamu.Dali se slazete stim da nesmije sa muskarcima u dzamiju da kod nasljedstva joj pripada jedna trecina u odnosu na musku djecu da ne nabrajam dalje.Molim vas bez kopiranja tudjih misljenja interesuje me VASE BUJRUMSmile
mirso
Expert
Poruka: 627
graphgraph
Korisnik nije na mreži Kliknite ovde da biste videli profil ovog korisnika
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.

Odg: Polozaj zene njena prava i obaveze po islamu prije 2 godina, 4 mjeseci  
Meni sto najvise smeta je da kad neko umre da zena ne moze na dzenazu da dostojanstveno isprati i oprosti se od drage osobe.Al izgleda da je to samo kod nas u Bosni,jer pricala sam sa jednom Turkinjom i Marokankom,one kazu da se kod njih normalno ide.I puno je jos toga gdje su zene puno koraka iza muskarca.(a sad opali,Suncice)
aldino
Senior
Poruka: 116
graphgraph

Slazem se u vezi odgovora ili komentara od aldino.Svugdje u svjetu zene imaju pravo kao i muskarci,nije vazno da li je to:Svatba ,dzenaza ,dzamija,posao,skola itd...
Samo u nasoj dragoj Bosni su ta prava zabranjena.Zivim u svjetu ,gdje su prava ista ,ali kad odem kuci vjerujte da razmisljam puno o,tome.Dodze vrjeme da mi se u nekom pogledu neke zene i smiluju jer nije fer.Mozda bi se to promjenilo,barem malo da nije ovih sad vjernika sto ih ja zovem 92 godiste.Prije rata nisu znali gdje je dzamija ,a sad boze sacuvaj.Da ne govorim VEHABIJA.
Konkretno ja se ne slazem sa tim pravima jer moj dido je rekao :Zena drzi 3 coska od kuce ,a covjek samo jedan.Postujem Islam ,ali ta prava sto su u njemu,neko nije imao posla ili je mrzio zene pa takvo nesto pisao...

Sad paliiiiii:woohoo:
Bucca
Senior
Poruka: 319
graphgraph

nisam siguran koji tacno, ali znam da je zenama dozvoljeno da klanjaju ili bajram ili dzumu namaz. samo sto toga u bosni nema
admin
Administrator
Poruka: 1948
graphgraph

Bajram namaz je dozvoljen zenama a Dzuma namaz je samo za muskarce i to obavezan namaz !!
HATIRAJ
Senior
Poruka: 474
graphgraph

Sto se dzenaze tice,ja svakako ne bih ni mogla ici jer sam previse osjetljiva,ne bih to podnijela stojicki.Mislim da se po tom pitanju ne osjecam ugrozeno nimalo.Inace u zivotu mi je bitan polozaj u mojoj kuci,a tu imam potpuno pravo,niko me ne ugrozava.Cak mislim da je puno toga na meni:angry: ,previse odluka ja donosim.
Kada bih se osjetila zapostavljeno ili ugozeno ja bih to lako rjesila.
Inace ne mislim da ostale zene u BiH imaju vise prava nego ja.
Sanaaa
Expert
Poruka: 582
graphgraph

Nebih zelio da neko sad pomisli zbog ove teme da sam ja nekakav zastitnik zenskog roda al ako nas je bog stvorio jednakima insanima red je da imamo ista i prava i obaveze
mirso
Expert
Poruka: 627
graphgraph

nigdje ne pise da zene nemaju pravo ici na dzenazu(ni u casnom kuranu)ali kod nas je tako uvijek se gleda sta ce reci komsije ,sokak;selo to je stvar licne slobode i emancipacije dok god zene ne dignu glavu i kazu dosta je tih "ne pisanih pravila" a mozda dodje i taj dan
fantom slobode
Expert
Poruka: 916
graphgraph

Bucca napisao/la:
Slazem se u vezi odgovora ili komentara od aldino.Svugdje u svjetu zene imaju pravo kao i muskarci,nije vazno da li je to:Svatba ,dzenaza ,dzamija,posao,skola itd...
Samo u nasoj dragoj Bosni su ta prava zabranjena.Zivim u svjetu ,gdje su prava ista ,ali kad odem kuci vjerujte da razmisljam puno o,tome.Dodze vrjeme da mi se u nekom pogledu neke zene i smiluju jer nije fer.Mozda bi se to promjenilo,barem malo da nije ovih sad vjernika sto ih ja zovem 92 godiste.Prije rata nisu znali gdje je dzamija ,a sad boze sacuvaj.Da ne govorim VEHABIJA.
Konkretno ja se ne slazem sa tim pravima jer moj dido je rekao :Zena drzi 3 coska od kuce ,a covjek samo jedan.Postujem Islam ,ali ta prava sto su u njemu,neko nije imao posla ili je mrzio zene pa takvo nesto pisao...

Sad paliiiiii:woohoo:

Hadis Poslanika Alejhisselam: Ne tragajte za mahanama vjernika, zaista ko traži nedostatke vjernicima Allah Dželle Šanuhu traži njegove nedostatke, a cije mahane bude Allah Dželle Šanuhu tražio obrukat ce ga pa makar se nalazio i u svojoj kuci....

Esselamu Alejkum we rahmetullahi we berekatuhu mila moja

Glas Muhameda, s.a.v.s., bio je prvi glas koji je tražio da se poštuju prava žena

Esselamu Alejkum we rahmetullahi we berekatuhu mila moja.....

(vec bilo ) receno ali ne shvaceno ccccc hajd na hayr

Iz srca tame neznanja koje je svojim mrakom obavilo cijeli svijet, koje je nastojalo da kod žena uništi njihovu ljudskost i uskrati im ljudska prava na koja su kao ljudska biæa imale pravo, odjeknuo je glas Muhammeda, s.a.v.s., prvi glas u historiji, prije onog u Ujedinjenim narodima i njihovih odluka da se poštuju ljudska prava…

Èetrnaest stoljeæa prije nego je problem ženskih prava aktueliziran islam je to vrlo odluèno i hrabro riješio i po prvi put oglasio:
-Žene su prijateljice muškarcima i oni su od jedne vrste.
-Allahov Poslanik, s.a.v.s., primio je prisegu od žena isto kao i od muškaraca da æe se pridržavati islamskih propisa i da æe biti pokorne Allahovom Poslaniku, s.a.v.s., tj. uzeo je od njih obeæanje kao što ga je uzeo od muškaraca. To je uèinio posebno od svake žene ne uzimajuæi u obzir samo prisegu njihovih muževa. Ovaj postupak otvoreno je ukazao na to da žene imaju svoju volju koja je nezavisna od volje muškaraca i potvrdio je èinjenicu da žena ima potpuno nezavisnu liènost od liènosti muškarca. One su potpuno bile sposobne da ponesu odgovornost prisege i obeæanja koje su dale Allahovom Poslaniku, s.a.v.s. To se dogodilo mnogo prije nego je savremeni svijet priznao ženi pravo da može otvoreno iznijeti svoje mišljenje tako što joj je omoguæio da izaðe na izbore i glasa.
-O svemu tome Kur'an veli: “A vjernici i vjernice su prijatelji jedni drugima. ” (Et-Tevbe, 71.) Ova reèenica bila je, a i ostat æe zauvijek osnovom pomoæu koje se reguliraju meðusobni odnosi u savremenim oblicima društvenog ureðenja. To je princip koji je Kur'an veoma davno postavio i uèinio ga jednim od temeljnih uèenja islama.
Iz svega ovoga vidimo da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., putem svoga poziva u islam potpuno izmijenio položaj žene i taj njegov poziv jedan je od najveæih temeljnih vrijednosti u savremenim društvima. Nakon dolaska islama položaj žene potpuno se promijenio, jer, reèeno savremenom pravnom terminologijom, islam je oglasio sljedeæe:
Prvo: Žena uživa u svim ljudskim pravima i ima sve poèasti koje èovjek zaslužuje i u tome je potpuno ravnopravna sa muškarcem i meðu njima nema nikakve razlike.
Drugo: Žena je potpuno spremna i sposobna da samostalno donosi odluke kao što je to sluèaj sa muškarcem. Bez ikakve razlike žena ima pravo da samostalno donosi odluke kada su u pitanju: njen imetak, kupoprodajni ugovori, odabir braènog druga i niko nema pravo da je u tome prisiljava, ogranièava. Meðutim, svjedoci smo da u mnogim zakonima koji danas vladaju u svijetu žena ne uživa u ovim pravima.
Treæe: U isto vrijeme, islam je ukazao na to da žena snosi potpunu odgovornost poput muškarca kada je u pitanju obaveza koju je èovjek prihvatio od Allaha, dž.š., a to je ''èast hilafeta na Zemlji'' i obaveznost savjesnog upravljanja zemaljskim dobrima i obožavanje samo Allaha, dž.š.
Na ovaj naèin islam je uspio da ovaj nezavidan položaj u koji je dospjela žena preobrazi u vrhunac poštovanja i èasti, iz nepostojanja u postojanje, od sumnje u ljudskost prirode njene duše do tvrdnje za njenu potpunost i plemenitost, od poniženja do krajnjih poèasti, od margina postojanja do preuzimanja potpune odgovornosti. Islam je izbrisao sve razlike izmeðu muškarca i žene i ustvrdio je da oni mogu biti zaštitnici jedni drugima. Allah, dž.š., rekao je: “A vjernici i vjernice su prijatelji jedni drugima.” Ovo nije bilo poznato ni u jednom od prijašnjih naroda kod kojih je vladalo uvjerenje da je žena poput ostatka imetka sa kojim muškarac može raspolagati kako želi jer ona je samo ''žena''. Do tada, ona je bila samo ona kojoj se nareðuje, a nije imala nikakvo pravo da bilo što naredi. Njen staratelj mogao ju je prodati ili kupiti na pijaci, èak narediti da bude ubijena, živa zakopana u zemlju. Njen život uvijek je ovisio o volji muškarca koji je prema tadašnjim uvjerenjima bio odlikovan nad ženom.
Poslanik islama, s.a.v.s., išao je èak dotle da je dao prednost majci nad ocem kada su u pitanju poèasti i èinjenje dobroèinstva. Jedne prilike neko od ashaba upitao ga je: “Allahov Poslanièe, ko najviše zaslužuje da mu èinim dobroèinstvo?” Allahov Poslanik, s.a.v.s., odgovorio je: “Tvoja majka.” Ashab ponovo upita: “A ko nakon nje?” Allahov Poslanik, s.a.v.s., odgovori: “Tvoja majka.” Ashab ponovo upita: “A ko nakon nje?” Allahov Poslanik, s.a.v.s., odgovori: “Tvoja majka?” Ashab opet upita: “A ko nakon nje?” Allahov Poslanik, s.a.v.s., odgovori: “Tvoj otac.” U drugom hadisu koji se prenosi od Allahovog Poslanika, s.a.v.s., stoji: “Allah, dž.š., nareðuje vam da èinite dobroèinstvo vašim majkama, nakon toga opet vam nareðuje da èinite dobroèinstvo vašim majkama, a nakon toga vam nareðuje da èinite dobroèinstvo osobama koje su vam najbliskije.”
Allahov Poslanik, s.a.v.s., takoðer je rekao: “Džennet je pod majèinim nogama.”
Govoreæi o suprugama, Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao je: “Najbolji meðu vama su oni koji su najbolji prema svojim suprugama, a ja sam od svih najbolji prema svojim suprugama.”
Govoreæi o djeci, Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao je: “Kada nešto darujete svojoj djeci uèinite to podjednako. Kada bih davao prednost nekom od svoje djece, dao bih prednost svojim kæerkama.”
Primite k znanju da, iako dugmad za kod foruma i smajlije nisu prikazana, ona se i dalje mogu koristiti
suncica
Senior
Poruka: 101
graphgraph
Posljednja izmena: 28.09.09 06:16 od suncica.

mirso napisao/la:
Posto vidim da imamo strucnjaka ovdje o svemu vezano za religiju (mislim na suncicu) zelio bih da vidim vasa misljenja o polozaju zene u islamu.Dali se slazete stim da nesmije sa muskarcima u dzamiju da kod nasljedstva joj pripada jedna trecina u odnosu na musku djecu da ne nabrajam dalje.Molim vas bez kopiranja tudjih misljenja interesuje me VASE BUJRUMSmile

Upitan je Allahov Poslanik, s.a.v.s., o velikim grijesima pa je rekao: " Pridruživanje Allahu drugih božanstava, neposlušnost prema roditeljima, lažno svjedoèenje, bespravno ubistvo, bježanje sa bojnog polja, lažno zaklinjanje, da èovjek ubije s...voje dijete iz bojazni da æe s njime dijeliti hranu, da se uèini blud sa ženom svoga komšije, sihr-magija, jedenje imetka siroèadi, potvaranje poštene žene muslimanke"...

"lažno svjedoèenje" ( bi bilo moje misljenje ) da me Allah sacuva toga zapamti da je Islam monoteizam po svakom pitanju i na svakom polju "jedno misljenje koje svi slijede" jedinstvo jednostvano u svemu sto nam je ostalo iza Muhammeda alejhi selama i velikih i poznatih autoriteta kao sto su Buhari i Muslim ( sve sto oni prihvacaju) , tako da nema mjesta niti mogucnosti mom misljenju u Islamu niti ponasanja prema mom nahodjenju i hiru i da me Allah sacuva kritiziranja ( sto dodje kao vrsta ili korijen osoporavanja i spletki i naravno dodvodi do zabluda ) prema tome imamo sunet i farz pa bujrum jedno je (sunet)"ono sto je Muhhammed alejhiselam radio "pohvalno a ne obavezno a drugo je (farz) obavezno "Bozija naredba".!

www.minber.ba
www.saff.ba
www.n-um.com

(preporucujem da posjetite ) sadrzi mnogo informacija jako korisnih ili ko zeli da cita zbirke Buhari i Muslim ili InsaAllah Casni Kur'an "izbor je velik birajte jer suncica ide malo na odmor
suncica
Senior
Poruka: 101
graphgraph

Idi na vrhStranica: 123456
Moderatori: Moderator

Facebook

Video Sedmice

Login