|
Jasin & vitre prije 2 godina, 4 mjeseci
|
|
Interesuje me kako se tretira placane jsina i vitara?
Na koi nacin se to odredi ( znam da se daje od srca )ali sam cuo da ponegdre postavljaju cijenu.Znaci ako si u diaspori moras placati vise.ZASTO ??????????????
Znam da ce pojedinci biti razocarani sa ovim pitanjem ali neka sramota nije pitati 
|
|
|
|
|
|
|
Odg: Jasin & vitre prije 2 godina, 4 mjeseci
|
|
|
Ovdje kod nas na dzamiji imas obavijest i cijene.Vitre idu od 5,10 i 20 Km po osobi.
Ja jucer obavila duznost.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Za ucenje Kur'ana se pare ne uzimaju a sto se tice jasina najbolje je da covjek uzme abdest nekih 10 do 15 min vremena Kur'an u ruke s prevodom na nas jezik i sam od srca prouci kome zeli  naravno ide i dova poslije ako zelite mogu vam poslati  Da dodam to bi bila duznost svakog imama da kaze a ne da uzima pare 
|
|
|
|
Posljednja izmena: 14.09.09 05:13 od suncica.
|
|
|
|
|
|
Molim Vas! ne mjeajmo kruke i jabuke! Ja sin nema apsolutno veze s sadakatul fitru, sadakatul fitr je obaveza koja je vezana uz mubarek Ramazan, i tièe se 'èiæenja' posta od propusta, dok pitanje uèenja Ja- sina se aktuelizira tokom cjele godine. Ono prvo to treba razumjeti jeste da je Kur' an kao Boija uputa je objavljen ivima, da se vjernici po Kur ' anu vladaju i usklaðivaju svoj ivot No sevab od prouèenog Kur'ana, ili nekih odlomaka se moe pokloniti pred duu rahmetlije. Najbolje je svako za svog da pouèi! No, ipak i ljudi su krivi, koliko znam ni jedan imam ne odreðuje cijenu - nebih trebao, niti smio, jer trgovanje s Kur' anom nije ala! Ali, ono to mu se pokloni samostalno, on ima pravo kao hediju uzeti! I kad je inaèe u pitanju primanje bilo kakvog oblika hedije, dematlije same insistiraju na tome, tako da se njima prvenstveno treba obratiti, a ne imamima za po ovom pitanju. Svakako, imami bi trebali kroz svoje aktivnosti usmjeravati dematlije i ukazivati im na pravi znaèaj i funkciju Kur' ana Èasnog.
Mahsuz selam!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Poznato mi je da taj namjenjeni novac za vitre treba da se uruci siromasnoj familiji ili u blagajnu dzamije,za razvoj islama i znanja.
I da u toku Ramazana taj novac se uruci gore navedenim prije Bajrama..Hvala dragom Bogu,obavio sam vec tu duznost..
|
|
|
|
|
|
|
Odg: Jasin & vitre prije 1 godinu, 5 mjeseci
|
|
suncica napisao/la:
Za ucenje Kur'ana se pare ne uzimaju a sto se tice jasina najbolje je da covjek uzme abdest nekih 10 do 15 min vremena Kur'an u ruke s prevodom na nas jezik i sam od srca prouci kome zeli naravno ide i dova poslije ako zelite mogu vam poslati Da dodam to bi bila duznost svakog imama da kaze a ne da uzima pare
selam suncice
moram ti reci da si u pravu sto se toga tice
bolje je sam prouciti mrtvom,( kud ces veci sevap),nego placati,
mada je to kod nasih postalo pravilo,a dok udjes u "ofis" kod hodze,imas cjenovnik ,kao u mesnici
velika hatma-ovoliko
mala hatma-onoliko
jasin- et,kolko das, al narod vol'ko daje
a za dzenaze,nesmijem niti da pisnem,jer
sad nije red da jedan hodza ide na dzenazu,vec se nasi natjecu,
koji ce pozvati vise hodza,a samo se jedan od nasih usudio
da hodzi u koverti napise "hvala"
bez centa 
a kako je proslo ?? ne bas dobro

|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ne branim i nisam ničiji ovdje glasnogovornik, ali hoću i moram ukazati na neke nebuloze o kojima prethodnici pisaše. Vitre se daju u toku mjeseca ramazana, a ne kako napisa Sanaaa da je već ih platila, što, uz činjenicu da je i u iznosu pogriješila, potvrđuje zašto i kako je orjentisano njeno javljanje. Koliko mi je poznato naše hodže ne postavljaju nikakve cjenovnike i ne naplaćuju učenje Kur'ana. A to što im neko ponudi na ime utrošenog vremena hediju nije njihov problem, jer je oni ne traže, a svi su spremni poduku dati svakome onome koji želi znati Ku'an na arapskom čitatai (učiti). No, neka nama konobarica i drugih ptica, normalno ne mislim na one koje se pošteno bave svojim poslom, već na one kao i u ovom slučaju koji lažni identitet uzimaju, koje će nam lijepo sve tabiriti, a pokoju čak i slagati, jer nama je drago o lažima, čast izuzecima, slušati.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
e ovo postujem,istina je da se vitre daju u ramazanu,
ovdje nasi daju 10 $ po osobi
jer ja sam pitala ovdje jednog ucevnijeg covjeka o tome,sta kako i koliko se daje,i lijepo mi covjek kaze,
sa koliko novca covjek moze da se prehrani za jedan dan,toliko da ja dam u vitre
pa ako sam pogrijesila,neka me opet neko ispravi,a za cjenovnik znam,jer sam sama vidjela,
a mogu i da dokazem,kad opet dodjem majki u posjetu,da uslikam,i jos nesto,
sto me zivo zanima,zasto pojedini,umjesto jednog hodze,zovu do devet hodza na dzenazu,zar nije jedan dovoljan,ili to opet ovi nasi " dijasporci " hoce da se pokazu, kako oni mogu...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ja mislim da se u malo cemu na crno vise plati nego ono sto se vjerskim sluzbenicima dadne na ime raznoraznih usluga... A oni su medju najglasnijima da nas uche kako se drzava brani i chuva!
p.s. Ovo sto napisah nema, naravno, nista sa vitrama!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Poznajem situaciju na području Sanskoga Mosta, odnosno tridesetak džemata koliko ih ovdje ima. Raspitao sam se i rečeno mi je da ovdje ne postoje nikakvi cjenovnici. Kad smo kod pitanja oko odbrane države, desetak naših hodža (Sanskoga Mosta) je i pored činjenice da po ženevskim konvencijama nisu morali, bilo aktivno angažovano (kao borci i oficiri) u Armiji RBiH u periodu 1992-1995., pa valjda imaju i legalitet i legitimitet da govore o tome.. U njihovim redovima ima i onih koji u tom vremenu nisu bili punoljetni, a ima ih iz redova šehidske djece. Istina je da je ispravna dženaza i sa jednim efendijom, ali mi često tražimo da se specijalno angažuju hodže na našim dženazama (ako ih pozivamo, red je i da ih platimo), Neki kažu da oni idu samo za pare, što isto nije tačno. Primjer, jučer sam bio na dženazi, gdje je porodica pozivala dvojicu efendija, pa je pored njih došlo još dvojica bez uniforme. Pitao sam za plaćanje i porodica me obavijesti da je samo jedan primio hediju, a njih tri nisu. Nažalost, mi samo vidimo i kritikujemo hodže, a šta mi radimo, čim se bavimo, koliko njih u onome dobrom što rade i što nam govore slijedimo...
|
|
|
|
|
|
|