|
Stanje u naem gradu.. prije 2 godina, 10 mjeseci
|
|
|
Zanimaju me Vaa miljenja po pitanju sveopæeg vjerskog stanja kod nas, da li ste zadovoljni radom Vaeg dematskog imama, dematskog odbora, konstruktivni priejdlozi za poboljanje stanja.. bujrum!
|
|
|
|
Posljednja izmena: 26.03.09 06:25 od islamista.
|
|
|
Odg: Stanje u naem gradu.. prije 2 godina, 10 mjeseci
|
|
|
Rado bi odgovorio na ovo pitanje ali posto nisam dole u Bosni nemam bas konkretnih odgovora,dok sam bio dole prije,znam da se je u mom dzematu u Donjem Kamengradu gdje sam i dzematlija(Nova Dzamija) uglavnom bilo ok..
|
|
|
|
Posljednja izmena: 26.03.09 06:33 od islamista.
|
|
|
|
|
|
Inaèe je vakat nekakav nastupio, svagdje hoæemo al' u damiju.. potanko! Mora biti nekakav uzrok, pa makar pasiluk! Èudno mi, recimo u mom matiènom demaatu / Pobrijeju / da kad ima denaza, pola ljudi ostane van, neæe ni tad u damiju, a doli drugog pratiti na Ahiret, to nas sve èeka, ako Bog da.
|
|
|
|
Posljednja izmena: 26.03.09 06:37 od islamista.
|
|
|
|
|
|
Mnogo naroda dodje samo na dzenazu da bi drugi vidjeli da je on tu bio da ne bude prica kojekakvih naokolo a da li je ta doticna uzela abdest hoce li uci u dzamiju o tome oni uopste ne razmisljaju..
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sa kim zadovoljni,sa dzematskim odborom,gradjevinskim odborom,imamom, koji se petlja gdje mu je i gdje nije mjesto.
Prvo stave svoje licne interese, ispred interesa dzemata, a nemas nacina da nesto promjenis, jer MIZ Sanski Most samo to promatra,iako smo vise godina ukazivali na problematiku,kao nisu oni tu da glume visokog predstavnika,a tko onda da rjesava problematiku vezanu uz rad dzematskog odbora i imama,treba da stignu mediji pa da IZ kaze napad na islamsku zajednicu.Hvala bogu da su dzematlije bile saburli pa da nije doslo do vecih problema.A skoro svaki dzemat je imao probleme,kada su pare u pitanju tu nastaju problemi, jer nikada nema financijskog izvjestaja u vecini slucajeva i financijska policija imala bi tu posla.
Onaj kome je to posao, da vodi racuna sta se desava u dzematima, to ga i ne interesuje niti rjesava probleme, dok njega ne pocnu dirati.
Zalosno ali istinito.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Islam beg napisao/la:
Zanimaju me Vaa miljenja po pitanju sveopæeg vjerskog stanja kod nas, da li ste zadovoljni radom Vaeg dematskog imama, dematskog odbora, konstruktivni priejdlozi za poboljanje stanja.. bujrum!
selam alejkum
mozda mi ti mozes odgovoriti na jedno pitanje ..
poznajem jednog mladog momka koji je u medini zavrsio fakutet islamskih nauka ( mozda sam u cinu pogrijesio ali mi halali )
i gdje se god kod se u sani prijavio da radi bilo sta po pitanju svoje struke nije dobio mjesto ..
eh ovako rjec je o jednom mladom sanjaninu koji je isao na fakultet u medini neke 4 ili 5 godina i ucio postenje a ne kradju ( jer tamo najvjerovatnije kradje nema ) ..
jeli u sani znaci jedan od najskolovanijih sanjana po pitanju islama nemoze sebi posao naci jer je iz sane ili se drugi boje da ce se onda neke stvari malo postenije raditi ili vec sta ..
i odgovori mi na drugo pitanje ako znas odgovor ..
jeli hodzama zabranjeno da npr. na dzenazi odbiju koverte ili ih traze u moguce vecem broju ..
( da pojasnim samo bio sam na jednoj dzenazi u srednjoj bosni i ljude pitam dali se i kod njih daju koverte hodzi poslije dzenaze , oni me uputise hodzi da mi odgovori na to pitanje i on mi rece : sine grijeh je od sirotinje uzimati bilo sta ja dobijam platu za ovo sta radim i meni je to dovoljno )
eh sad kod nas hodze meni se cini imaju malo drugacije misljenje ....
ili to zavisi od kantona do kantona ..
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Izgleda da zavisi od kantona do kantona. Upravo kako pise u Kur An-u.
I pojedini vjerski sluzbenici su "shvatili" da je novac moc. Dosadilo im cekati da ih Jedini pogleda i da tako dodju do tako zeljene moci.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
to se tièe zaposlenja, to je prvenstveno posao Medzlisa i kole gdje je dotièni aplicirao. Naalost, neki od naih sugraðana odu na kolovanje u arapski svijet i donesu mnotvo stvari koje kod nas nisu tradicijski verificirane. Tradicija nije fundamentalna kod vjere, ali jeste njena ograda, a ako odgrade nema lahko se ispada.
A koliko je meni poznato, ni jedan imam od oaloæenog ne trai nikakvu hediju, sam domaæin daje i to to sam eli, a ukoliko niste upoznati, muslimanu je hediju zabranjenoi odbiti. Da budem krajnje jasan: Nije mi cilj ni jednog imama braniti, na kraju krajeva svima nama slijedi individualna odgovornost, no zaista treba priznati da i od bas dematlija odreðene stvari potjeèu, prvenstveno zbog nae preæutne saglasnosti po mnogim alternalijama koje su prisutne u naim demaatima.
|
|
|
|
|
|
|